tisdag 15 juli 2008

Nu är nog krisen över...?

Nu var det idel goda nyheter som haglar över oss...
"America's Financial Meltdown" står det som rubrik på CNN som står på i bakgrunden här hemma. De stora kreditinstituten Freddie Mae och Bernie Mac har krediter i storleksordning som hela USA's utlandskuld och nu ska de räddas efter att under många år gjort Wall Street och köpglada Amerikanare glada genom amorteringsfria subprimelån med låg eller inga säkerhetskrav på låntagaren.

Nu har dock priserna fallit på bostadsmarknaden, vilket gör att de som sitter på lån på flera miljoner på ett hus som är värt en bråkdel, helt enklt skiter i att betala och lämnar sina hus till banken...

Nu sprider sig detta elände och bank efter bank får stora ekonomiska problem eller går i konkurs. Vad händer då när USA's centralbank så småningom blir tvungen att höja räntan ytterligare p.g.a. den höga inflationen?

Nedan är lite klippt och stulet från Di's hemsida:

"Amerikanska regeringens krispaket kan badda pannan men inte bota febern", säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreuax Nordic, till TT.

Krisens epicentrum ligger i den amerikanska fastighetsbranschen som på senare år haft en byggboom utan like.

Utbudet på fastigheter överskrider med råge efterfrågan, och det innebär prisfall på bostäder som gör att bolåneinstituten dras med gigantiska kreditunderskott.

Banker och låneinstitut parerar skenande kreditförluster genom att höja boräntorna.

Bara de senaste kvartalet har 700.000 amerikanska familjer fått gå från sina hem på grund av räntekostnaderna, och husen tvångsförsäljs till rekordlåga priser.

"På en husaktion i USA nyligen, där 1.000 hus skulle bort på en gång, såldes hus med ursprungspris på mellan 300.000 och 500.000 dollar till priser mellan 1.000 och 49.000 dollar, berättar Rodney Alfvén.

* * * * * * * * * * *
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Visst låter det positivt...??


En ytterligare viktig faktor för att spä på krisen är oljepriset. Snart börjar kvartalsrapporterna presenteras och risken är stor att många företag visar dåliga resultat p.g.a skenande energi och råvarupriser. Olja ger el som krävs i tillverkning och råvaruframställning. Olja ger bensin och diesel som krävs vid transport av varor...

Man kan nästan ANA att prisutvecklingen på olja (nedan) kan ge ringar på vattnet... Från under 60 dollar fatet i slutet av 2006 till över 145$ nu...


Och... JO sitter INTE med Bull nu... Bear tror jag mer på... och UBS SS-RICI fonden. Den har gått bra hittills, men den rasar lika fort den dag oljepriset går ner, så man får ha lite koll. Fonden har mer än 1/3 investerat i olja. Läs om den här.

Inga kommentarer: