tisdag 1 juli 2008

How low can we go...?

Efter att ha plöjt igenom många forum och kommentarsinlägg kan man tyvärr konstatera att det troligen fortsätter ner ett bra tag till.

IT-crashen i början av 2000-talet höll i sig 1,5 år innan det började vända uppåt igen. Den nedgång vi är i nu har bara hållit i sig från sommaren 2007, så vi kan mycket väl ha flera månader kvar av depression på börseriet...

Vi kan konstatera att det barkat ner med i runda slängar 30% det senaste året, och att vi kan ha ytterligare 20% nedgång att se fram emot innan båtten är nådd. Men ingenting är hugget i sten, så den som lever får se.

Det är nu då kvartalsrapporterna ska börja presenteras, som vi får se om de höga energipriserna, den svaga dollarn, höjda räntor och finansoron även smittat av sig på resultaten. I den turbulens som nu råder, behövs det inte mycket till dåliga nyheter för att nervösa börshajar och ännu nervösare småsparare ska börja paniksälja och trycka kurserna än djupare ner i avgrunden.

När sedan energipriserna leder till prisökningar ges inte riksbankerna annat val än att öka räntorna, vilket ytterligare drar ner köpkraft, investeringsvilja och ger minskad tillväxt.

Japp... Jag har köpt BEAR nu... och fonder inriktade på råvaror, typ olja. Tror det kan vara bra just nu. Xact Bear upp 51,7% på 12 mån, 23,8% på 1 månad. UBS SS-RICI-fonden har snittat en uppgång på ca 5% i månaden. Betydligt bättre än Bull, som jag suttit och hoppats på allt för länge.

Inga kommentarer: